Hvor bør varmepumpen plasseres?

Når varmepumpen plasseres, både ute og inne, bør du tenke deg nøye om. Det har nemlig mye å si for både effekt og komfort.

Om du skal installere en luft-til-luft-varmepumpe må du forholde deg til plassering av både utedelen og innedelen til maskinen. Så, hvordan unngår man å gå på en real varmepumpetabbe?

Plassering av varmepumpens innedel

Når du velger plassering av innedelen, er det viktig at du tenker på at varmepumpa skal sørge for en jevn fordeling av varmluft i boligen. Derfor er det en fordel at du tar utgangspunkt i et stort og åpent rom.
Varmepumpen plasseres et sted du vil at det skal være varmt og godt, og i et rom du eller dere oppholder dere mye i.

Når beslutningen om endelig plassering skal tas bør du også ta hensyn til støynivå, selv med en stillegående varmepumpe. Nyere varmepumper vil som regel ikke ha et støynivå som er til sjenanse, men stiller du deg rett under varmepumpa og bestemmer deg for at denne skal jeg lytte til, så er det klart du vil høre den.

Er etasjen i stor grad preget av åpne løsninger, vil du trenge en mindre kraftig varmepumpe enn i en mer oppdelt bolig. Du bør også ta stilling til hvorvidt det er en god idé med én kraftig pumpe, eller to mindre kraftige modeller. For noen boliger med to etasjer kan det være hensiktsmessig å velge en luft-til-luft-varmepumpe med doble luftspjeld. Toppmodellen Kaiteki har dette, og er ypperlig for plassering i f.eks. trapp.

Er etasjene store og du trenger mye varmekapasitet, kan det være lurt å velge to maskiner, eller en løsning hvor du for eksempel har to eller tre innedeler på én utedel. Dette krever en spesiell utedel som er tilpasset en slik løsning.

Plasser varmepumpen et sted den vil varme godt og i et rom dere bruker mye.

Plassering av varmepumpens utedel

Utedelen bør plasseres minimum en halv meter over bakken, og her også er det greit å tenke på lyden, og nærhet til soveromsvinduer, samt veggkonstruksjonen der den skal plasseres. Når det gjelder støy fra utedel er det ikke bare deg selv du bør ta hensyn til. Dersom du har planer om å plassere utedelen 10 meter eller mindre unna naboen bør du sikre at varmepumpen er av det stillegående slaget.

Dersom du ønsker en stillegående varmepumpe, vil det som regel lønne seg å gå opp en prisklasse. Det er verdt å merke seg at så liten forskjell som 3 desibel vil av de fleste oppfattes som merkbar, mens en endring på 5 til 6 desibel vil være tydelig.

Ikke steng den inne

For at varmepumpen skal fungere optimalt er den nødt til å ha tilgang til nok luft. Derfor er det ingen god idé å plassere den i garasjen, kjelleren eller under en veranda hvor det kan være lite luftgjennomstrømning. Er du en av dem som synes at utedelen er sjenerende å se på kan du montere et varmepumpehus som du maler i samme farge som huset. Huset kan du kjøpe som ferdig byggesett fra produsenten, eller du kan bygge et selv fra bunnen av. Velger du å bygge selv, bør du sørge for at huset ikke blir for tett og dermed gir for lite sirkulasjon av luft. Det vil nemlig kunne påvirke varmepumpens ytelse i negativ retning.

…Men sett den skjermet

Skjerm varmepumpen for vær og vind. Snø, regn og annet hardt vær vil føre til økt slitasje, noe som lett kan unngås. Hvis du ikke ønsker å kle inn varmepumpen med et hus kan du også lage et tak til den.

Gratis befaring

Spar strøm, penger, få bedre kontroll over temperaturen i hjemmet, samt et enklere og mer behagelig liv. Bestill en gratis befaring og få god veiledning og informasjon om hvilken type varmepumpe som passer dine behov best og hvor den burde plasseres.

Bestill gratis befaring i dag!

Vi gir deg profesjonell veiledning og gode råd i forhold til hvilken modell som dekker dine behov best. Etter befaringen vil du motta et uforpliktende tilbud for varmepumpen, inkludert montering.

Finn ut hvor mye du kan spare og hvilken farge som passer best.