Sørg for et godt inneklima for mennesker og dyr

Med kjæledyr i hus kan det være utfordrende å holde inneklimaet friskt og sunt.
Her er tipsene som gir deg et bedre innemiljø.

Kjæledyr gir vennskap, selskap, kjærlighet og glede i hverdagen, men de bringer også med seg noen utfordringer. Inneklima er gjerne en av utfordringene, men med disse enkle tipsene behøver du ikke bekymre deg for det.

Slik påvirker kjæledyr inneklimaet ditt

Hund, katt eller kanin? Uansett hva slags dyr du bor med, påvirkes inneklimaet. Våre pelskledde venner røyter gjerne og kan oppleve flass, akkurat som oss mennesker.

Valper og kattunger må trenes til å bli husrene, og før de blir vant med dette vil uhell ofte oppstå. Når dyret er sykt eller gammelt, kan avføring eller oppkast på stuegulvet bli et problem.

Mange kjæledyr er også ute store deler av dagen. Dermed blir skitt, smuss og bakterier enkelt dratt med inn i hjemmet. Et kjæledyr bidrar til mye positivt, men til gjengjeld må du også takle hår, flass, skitt og lort. Disse tingene har alle en innvirkning på hjemmets luftkvalitet og inneklima.

Perfekt temperert bolig med godt inneklima

Vi bor i et land med behov for ulike temperaturtilpasninger i hjemmet gjennom året. Mange oppvarmingskilder er også kilder til et mindre godt inneklima. Elektriske varmeovner er populære og ofte billige, men kan føre til tørr luft og opphoping av støv. Peis er hyggelig, men vil ofte avgi smuss og askepartikler som ikke alltid er enkle å fjerne. Tradisjonelle oppvarmingsmetoder byr også kun på én ting – nemlig oppvarming. Moderne varmepumper gir deg derimot muligheten til å både varme og kjøle hjemmet, samtidig som inneluften renses.

Varmepumper er et populært valg hos dyreeiere. De er utstyrt med filterfunksjoner som hjelper til med å rense inneluften og bedre inneklimaet. Mange dyreeiere velger å benytte seg av allergifiltre til varmepumpen sin, disse fanger opp inntil 94 prosent av allergener i lufta. Positivt for inneklimaet og helsa, til både mennesker og dyr.

Allergifilter i varmepumpen fanger opp inntil 94 prosent av allergener i lufta

Rengjør varmepumpa ofte

Varmepumper må vedlikeholdes, og filtre må rengjøres eller skiftes ut. Med kjæledyr i hus øker behovet for vedlikehold. Hår og hudpartikler svever lett rundt i lufta, og blir raskt sugd opp av varmepumpen. Dette fører til at filtrene fort blir skitne. Har du husdyr bør du dermed sjekke innedelen ofte, gjerne hver andre uke eller etter behov.

Støvsug hår, flass og støv

Med pelskledde kjæledyr i hus er det vanskelig å unngå røyting og flass. Hår og hud fra kjæledyret svever i luften, legger seg på overflater og setter seg på klær. Regelmessig støvsuging reduserer dette problemet. Støvtørking med mikrofiberklut kan hjelpe deg med å få has på eventuell røyting som lander på bord, kommoder eller kjøkkenbenken.

Børst mer for et bedre inneklima

Noen dyr røyter året rundt, mens andre røyter i sesonger. Regelmessig børstning og eventuelt bading vil gi deg bedre kontroll på røytingen. Tilpass kjemmingen etter dyrets og hjemmets behov, og ha gjerne en støvsuger i nærheten slik at du enkelt kan suge opp det som faller på gulvet.

Vask kjæledyrets eiendeler

Hundeseng, kattesand, leker og tøy? Kjæledyrets egne eiendeler blir utsatt for det meste. For at disse gjenstandene ikke skal bidra til et dårligere inneklima bør de vaskes regelmessig. Vask mat- og drikkeskåler hver uke, hiv kjæledyrets seng (eller trekket på sengen) i vaskemaskinen ved behov og ta en runde med kluten eller støvsugeren på dyrets leker. Slik minsker du opphopingen av hår, hud, spytt, matrester og annet smuss som kan bidra til bakterievekst i hjemmet.

Gratis befaring

Dersom du ikke allerede har varmepumpe er det flere fordeler med å installere en, i tillegg til bedre inneklima. Du kan spare strøm, penger, få bedre kontroll over temperaturen i hjemmet, samt et enklere og mer behagelig liv. Bestiller du en gratis befaring og få god veiledning og informasjon om hvilken type varmepumpe som passer dine behov best og hvor den burde plasseres.

Bestill gratis befaring i dag!

Vi gir deg profesjonell veiledning og gode råd i forhold til hvilken modell som dekker dine behov best. Etter befaringen vil du motta et uforpliktende tilbud for varmepumpen, inkludert montering.

Finn ut hvor mye du kan spare og hvilken farge som passer best.